Bekjempelse av fremmede arter i hagen

Bli med i kampen mot fremmede arter og bidra til å bevare det biologiske mangfoldet i hagen vår!

Fremmede arter (tidligere svartelistede planter) er arter som er spredt av mennesker til områder der de ikke hører naturlig hjemme. Ofte fortrenger de andre planter når de kommer til et nytt levested.

På denne siden finner du informasjon om fremmede arter i hagen og hvordan du kan bidra til å bekjempe dem (listen oppdateres løpende):

Kanadagullris

Kanadagullris sprer seg både med frø og jordstengler. Den er oppført på Fremmedartslista 2018 og vurdert å utgjøre en svært høy økologisk risiko. Frø fra kanadagullris er svært spiredyktige og en enkelt blomsterskjerm kan produsere opp til 10 000 frø. Planten bør derfor fjernes før den blomstrer for å forhindre at den sprer seg ytterligere.

Kandagullris før og etter blomstring.

Vi har dessverre mye kanadagullris hagen. Særlig er det store forekomster nederst i hagen.

Fjern alt du kan finne av planten på din vei! Slik kan du bidra til å begrense utbredelsen av arten og bevare det biologiske mangfoldet i hagen vår! 

OBS! Kanadagullris samles inn og skal IKKE kastes i kompostbingene (se under).

Bekjempelse

🌼 Kanadagullris bør fjernes før den blomstrer (i løpet av juni). Vi oppfordrer imidlertid alle til å fjerne planten gjennom hele sesongen.

🌼 Planten kan lukes eller graves opp. Prøv gjerne å få med roten, hvis du kan.

🌼 Kanadgullris, som du har fjernet, legges i de blanke sekkene som står i stativet utenfor drivhuset (se bilde).

🌼 Når en sekk er full knyter du den sammen, setter den i drivhuset og henger opp en ny. De fulle sekkene vil senere bli levert til gjenbruksstasjonen som spesialavfall.

❗️VIKTIG❗Disse blanke sekkene skal KUN brukes til fremmede arter. Annet hageavfall skal i kompostbingen.

Lær mer om kandagullris og hvordan du kan gjenkjenne planten i videoen under:

Les mer om bekjempelse av kanadagullris her.

Til toppen

Hagelupin

Hagelupinen er vakker, men den produserer enorme mengder frø, sprer seg raskt og fortrenger andre arter der den vokser. Hagelupin er oppført på Fremmedartslista 2018 og vurdert å utgjøre en svært høy økologisk risiko. Planten har et rotsystem som ikke er lett å fjerne.

Vi har et stor område med tettvoksende hagelupin nedenfor drivhuset i hagen vår, hvor det nå stor sett ikke vokser annet.

Bekjempelse

Det er mest effektivt å kutte planten før den utvikler frø, men vi oppfordrer alle til å kutte hagelupin gjennom hele sesongen. Kutt så lavt som mulig. Gjentatt nedkapping er effektivt for å hindre spredning av større forekomster. Siden arten er flerårig vil tiltaket ikke hindre gjenvekst, men gjentatt nedkapping før frømodning vil hindre videre spredning, og kan gradvis føre til at en forekomst forsvinner.

OBS! Hagelupin skal samles inn og leveres som spesialavfall. Den skal IKKE kastes i komposten!

Les mer om bekjempelse av hagelupin her.

Til toppen